ชื่องานวิจัย : ฤทธิ์ของสารสกัดใบหม่อนในการควบคุมภาวะเลือดมีน้ำตาลมากเกินหลังอาหาร
ผู้แต่ง : กัลยา   อนุลักขณาปกรณ์
ชื่อวารสาร : Journal of Thai Traditional & Alternative Medicine
ปีที่ : 6
ฉบับที่ : 3
ปีที่วิจัย : 2008
หน่วยงาน/องค์กร/สถาบัน(หลัก) : สถาบันวิจัยสมุนไพร กรมวิทยาศาสตร์การแพทย์
บทคัดย่อไทย-อังกฤษ(Abstract) :
Diabetes mellitus is a chronic disease and serious public health problem. It is a major risk factor for cardiovascular and renal diseases and remains a serious cause of morbidity and mortality. Traditional doctors in various countries use the leaves of Morus alba L. or white mulberry to treat diabetes mellitus. Currently, it has been reported that Morus alba L. leaf extract could inhibit human and rat intestinal disaccharidase. In this study, the water extract (MA-W), 50% ethanolic extract (MA-AE), 95% ethanolicextract (MAE) and MA-E fractions [the water-soluble fraction (MAE-F1) and ethanol-soluble fraction (MAE-F2)] were tested for postprandial hyperglycemic control activity in normal and alloxan-diabetic rats, compared with chlorpropamide or acabose as a positive control. Orally given MA-W, MA-AE and MA-E could improve the oral sucrose tolerance of normoglycemic and alloxan-diabetic rats. All extracts exhibited excellent activity at 0.5 and 1 hour after sucrose administration and MA-E showed the highest activity. On the other hand, these extracts showed no significant effect on the ability to tolerate an external glucose load. A study on postprandial hyperglycemic control action of the MA-E fractions showed that orally given MAE-F1 exhibited significant effects on the oral sucrose tolerance of normoglycemic and alloxan-diabetic rats. MAE-F1 at doses of 100 mg/kg and 200 mg/kg demonstrated postprandial blood sugar control activity approximately equal to that of acabose at the dose of 4 mg/kg in normal and alloxan-diabetic rats, respectively. However, MAE-F2 did not have any significant effects on the oral sucrose tolerance of normoglycemic rats. In addition, preliminary chemical screening of fraction MAE-F1 showed that it was composed of glycosides and flavonoids. In conclusion, these results indicated that Morus albaL. extracts could improve oral sucrose tolerance in normal and alloxan-diabetic rats, with the mechanism of action apparently being similar to acabose, which acts by inhibiting enzyme disaccaridase. The chemical composition of the active fraction comprised glycosides and flavonoids.

 

Key words: Morus alba L.diabetes mellitus, postprandial hyperglycemia

ลิงค์ไปยังเว็ปหลัก(เอกสารฉบับเต็ม) : –
บทความสั้น(Text): –
ลิงค์ไปยังเว็ปหลัก(บทความขนาดสั้น) : –
เจ้าของงานวิจัย : กัลยา อนุลักขณาปกรณ์ และคณะ

โมบายแอปพลิเคชัน

กรมการแพทย์แผนไทยฯ


สามารถติดต่อเราผ่าน Line

 

ได้แล้ววันนี้

ติดตาม กองการแพทย์ทางเลือก

ผ่านทางโซเชียลมีเดีย​ได้ที่

       


กองการแพทย์ทางเลือก
กรมการแพทย์แผนไทยและการแพทย์ทางเลือก
อาคาร 2 ชั้น 6 และชั้น 7 กระทรวงสาธารณสุข
ถนนติวานนท์ อ.เมือง จ.นนทบุรี 11000
โทรศัพท์ : 02-591-7007
โทรสาร : 02 – 149 – 5637

4529840
This Month : 31630
This Year : 315461
Total Users : 549231
Views Today : 5407
Total views : 2109305
Server Time : 2020-11-30